ArT&PoP predstavljaHighlights

ArT&PoP izbor – Deana Nastić, umetnički fotograf

DEANA NASTIĆ – Fotografije slikane nevidljivom četkicom

Deana Nastić je po profesiji slikar, a po opredeljenju umetnički fotograf. Rođena je u Beogradu, a živi na relaciji između Kanade i Evrope. Njen život je satkan od umetnosti. Ona je deo njene svakodnevice, ali i njenog bića. Zato i ne čude obrisi magije i čiste senzualnosti, koji se mogu prepoznati na njenim radovima.

Deana Nastić

Odrastanje u umetničkoj porodici, uz oca, poznatog arhitektu Dejana Nastića, Deanu je prirodno vodilo ka odluci da i sama postane umetnik. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, nakon čega je postigla i značajne internacionalne uspehe u toj oblasti. Njeni akvareli se nalaze u privatnim kolekcijama američkog glumca Vilijama Harta (William Hurt), reditelja Lorensa Šilera (Lawrence Schiller) i čuvenog grčkog kolekcionara Portalakisa. Ipak, vizuelna umetnost kao polje njenog interesovanja i istraživanja, vremenom ju je odvela u svet umetničke fotografije. Od 2012. godine, fotografski aparat je njeno sredstvo komunikacije i način da iskaže svoju kreativnost. O svojoj umetničkoj tranziciji, Deana kaže:

„.Istraživanje u različitim sferama umetnosti nije neuobičajeno. Mnogi čuveni umetnici su se oprobali u različitim medijima. Pablo Pikaso (Pablo Picasso) je slikao, radio skulpture, kolaže i grafiku, Henri Matis (Henri Matisse) , takodje… Slično je i u mom slučaju. Baveći se slikarstvom, uglavnom sam slikala ženske aktove i portrete. Često se dešavalo da pre nego što počnem da slikam ili radim akvarel, fotografišem modela, kako bi mi ta fotografija bila polazna tačka u daljem radu. A onda sam, sticajem okolnosti, u Njujorku posetila studija čuvenih fotografa Alberta Votsona (Albert Watson) i Artura Elgorta (Arthur Elgorth), a potom i u Parizu, studio fotografkinje Elen fon Unvert (Ellen von Unverth). Nakon toga sam se zaljubila u fotografiju, kao zaseban mediji u umetnosti.“

“Izgraditi jedinstven i prepoznatljiv stil je imperativ”

Fotografije sa Deaninim autorskim potpisom, poseduju sasvim posebnu estetiku i senzualnost. Crno-beli kolorit, senke, svetlost koja otkriva, ali i skriva, telo i pokret, samo su neke od odrednica koje ih definišu, ali i čine autentičnim.

„Autentičnost je izuzetno važna za umetnika, a pronaći svoj umetnički izraz, svakako nije lako. Kod mene se to razvijalo prirodnim putem, kroz rad i istraživanje. Mislim, a i nadam se, da se slikarstvo i fotografija, u mom slučaju, dosta prepliću. U isto vreme, to je i veoma interesantan aspekt, koji mojim fotografijama daje autentičnost. Ima puno fotografa, pogotovu modnih, koji su veoma dobri, ali koji, nažalost, nisu uspeli da izgrade svoj stil i prepoznatljivost. Kada vidite autorske fotografije Helmuta Njutna (Helmut Newton), Elen fon Unvert (Ellen von Unverth) ili Irvinga Pena (Erving Pen), vi znate da su to njihovi radovi. Izgraditi jedinstven i prepoznatljiv stil je imperativ” – objašnjava Deana.

Model: Yasmin Warsame

Kao i svaki umetnik, i Deana ima svoju viziju i standarde kojima stremi. Sinegriju umetnosti i komercijale, smatra poželjnom, a u krajnjem slučaju i važnom. Na taj način, širi krug ljudi ima mogućnost da se edukuju i upozna umetnost. S tim u vezi, najzadovoljnija je kada komercijalni posao dobije umetnički smisao. U samom procesu rada, mnoge faktore smatra važnim, ali je uverena da je tajna dobre fotografije u spontanosti.

„Spontanost je za mene izuzetno važan element u stvaranju, jer ostavlja prostor za neočekivane momente. Upravo oni, najčešće, kreiraju najinteresantnije imidže u fotografiji. Lepota fotografije je u spontanosti. Taj jedan „klik” na foto-aparatu, zauvek beleži neki poseban i neponovljiv trenutak u vremenu.”.

“Lepota fotografije je u spontanosti”

Specifična estetika i originalnost, doneli su Deani mnoge značajne poslove, kao i saradnju sa važnim ličnostima iz sveta umetnosti, mode i šou biznisa. Fotografisala je portrete čuvenih svetskih fotografa, od slavnog Daglasa Kirklanda (Douglas Kirkland) i Alberta Votsona (Albert Watson), pa do Meri Mekartni (Mary McCartney), ćerke Pola Makartnija (Paul McCartney). Svetski top modeli, poput Maše Rudenko (Masha Rudenko) i Jasmin Varsame (Yasmin Warsame), takođe su se našle ispred njenog objektiva, kao i mlada, perspektivna pevačica Tajra Jutai (Tyra Jutai), koju je fotografisala za naslovnu stranu njenog prvog albuma. Za ovih nekoliko godina, od kada se aktivno bavi fotografijom, Deana je svoje radove predstavila i na nekoliko važnih izložbi.

„Izdvojila bih svoju prvu samostalnu izložbu, pod nazivom „Invisible brush” (Nevidljiva četkica), koju sam imala 2016. godine u Izzy Gallery, u Torontu. Tada sam sarađivala sa Yasmin Warsame čuvenom manekenkom, čije su fotografije, činile značajan deo moje izložbe. Takođe sam uzela učešće i u projektu X-Posed, rađenom povodom održavanja Fashion Awards Toronto, na kome se okupilo deset najznačajnijih fotografa Kanade. Od relativno skorijih, pomenula bih grupnu izložbu, održanu u Space Gallery, u Njujorku, a u decembru su moji radovi bili izloženi u galeriji „Gadcollection“ u Parizu.“ – zaključuje razgovor Deana.

Deana Nastić je fotograf o čijem radu će se tek čuti. Brojni važni projekti su ispred nje i čekaju svoju realizaciju. Umetnost je njen život, a fotografija ljubav i strast. Kombinacija koja ne može da ne uspe!

©ArT&PoP , fotografije ©Deana Nastić https://www.instagram.com/deana.nastic/?hl=en

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *